Uspjeh konferencije Pogled u budućnost – kontroling kao vodič

U organizaciji naše kompanije u hotelu Bristol je održana prva kontroling konferencija koja je okupila 60-ak učesnika iz finansijskog, javnog, privatnog i telekomunikacijskog sektora.

Konferencija je imala za cilj da okupi finansijske stručnjake i da pruži doprinos u razumijevanju kontroling funkcije kao vodiča koji logički povezuje procese planiranja u kompanijama.
Učesnici konferencije su imali prilike poslušati prezentacije iz oblasti kontrolinga – alati i instrumenti kojima raspolaže kontroling, razvoj i komunikacija uz kontroling u kompanijama, informacijski sistemi i načela izvještavanja, koje su u saradnji sa nama držale kompanije Altius savjetovanje Zagreb i Oracle.

Drago mi je što je nakon prve konferencije o kontrolingu u Bosni i Hercegovini, prema dojmovima sudionika, potpuno jasno da bez kontrolinga nema suvremenog poslovanja. Altius je rado prihvatio poziv CORE-a za sudjelovanje na ovom skupu. Naše iskustvo uvođenja kontrolinga u poduzeća i edukacija iz kontrolinga kažu nam da su poduzeća koja imaju kontroling na dobrom putu i da se ne moraju bojati za razvoj. Stoga sam uvjerena da će i menadžeri i vlasnici u BiH nakon ove konferencije još dublje „zaorati“ kontrolingom ili krenuti u njegovo upoznavanje, rekla je Andreja Švigir, direktorica firme Altius savjetovanje Zagreb.

Okupljeni su se složili da je kontroling značajna i neizostavna funkcija poslovnog upravljanja, koju nije moguće u potpunosti izvršavati bez adekvatne IT podrške.
Predstavljeno je Oracle Hyperion Planning aplikativno rješenje koje donosi tehnološko unapređenje u procesu upravljanja poslovanja, izvještavanja, analize i izrade planova uz prikaz demo rješenja kroz praktične primjere iz oblasti finansijske industrije.
„Svaka moderna kompanija u svom organizacijskom procesu treba da kontroling funkciju posmatra kao ključnu kariku koja omogućava mjerljivo povezivanje planskih i ostvarenih ciljeva kompanije, te da je za kontrolere i cijelu kompaniju jako važno da imaju kvalitetno IT rješenje koje će im pomoći da efikasno obavljaju zadatke i da vide „širu sliku“ svog poslovanja. Oracle Hyperion Planning je rješenje koje je u potpunosti prilagođeno kontroling procesima i koje omogućuje kompanijama da planiraju, predviđaju buduća poslovanja i na taj način usmjeravaju svoje poslovne aktivnosti prema strateški zadanim ciljevima“, rekao je Nihad Velagić, izvršni direktor CORE d.o.o. Sarajevo.

Konferencija je imala uspješne rezultate, a naša kompanija ima u planu da i u buduće organizira konferencije na temu kontrolinga.